Ga naar de inhoud

12 regels voor het leven

 

Jordan Peterson is een Canadese hoogleraar in psychologie. 

Dit boek is een internationale bestseller en dat is niet ten onrechte. Peterson bespreekt diepgaand tal van thema’s met betrekking tot menselijk functioneren. Hij geeft blijk van een scherpe blik voor de realiteit. Problematische aspecten van menselijk functioneren komen aan de orde, zoals deze zelden worden besproken.  Peterson beschrijft ook op originele wijze wegen uit de misère, en refereert aan daarbij zijn ervaringen uit zijn psychotherapeutische praktijk. 

Via deze link vind je de eerste 40 pagina’s van het boek. 

Enkele thema’s zijn de volgende. 

  1. Mensen vormen net als dieren constant en op alle terreinen van het leven dominantie-hierarchien. Met andere woorden, iedereen bevindt zich continue op een apenrots. Iedereen heeft een intern waarnemingsvermogen voor zijn – en andermans plaats daarop.
  2. Mensen kunnen geneigd zijn over het hoofd te zien dat ze niet alleen verantwoordelijkheid dragen voor anderen, maar ook voor zichzelf.
  3. Als iemand een keuze maakt voor wat hij belangrijk vindt, zullen sommigen deze keuze waarderen, maar anderen niet. Hierdoor veranderen afstand en nabijheid tot elkaar.
  4. Soms is het goed om te vermijden, of om de hete brij heen te draaien, maar lang niet altijd.

 

De receptie van Peterson en zijn werk is sterk verdeeld, variërend van erg negatief tot erg positief. Zelf vind ik zijn uitlatingen interessant en ik zie er zeker niets laakbaars in. Hieronder hoor je hem aan het woord.