Meteen naar de inhoud

GGZ – praten of pillen?

 

Behandeling in de GGZ kan bestaan uit alleen gesprekken, alleen medicatie, of beide naast elkaar.

Medicatie als onderdeel van een behandeling in de GGZ is soms nuttig. Behandeling met medicatie is nooit de enige optie. Gesprekken hebben altijd toegevoegde waarde binnen het geheel van een behandeling.

Het al dan niet voorschrijven, continueren, of juist afbouwen van medicatie verloopt steeds in samenspraak met de cliënt. Dit geldt ook voor de keuze voor een bepaald medicijn en de dosering ervan.

Meer informatie over behandeling met medicatie vind je elders op deze website.

Overigens bestaan er naast ‘praten en/of pillen’ ook nog andere aangetoond effectieve mogelijkheden in een behandeling. Zo kunnen in bepaalde gevallen ook bijvoorbeeld lichttherapie en running therapy (hardlopen) effectief zijn.

Verder is een aantal medicijnen o.b.v. Hypericum (Sint-Janskruid) officieel geregistreerd als antidepressivum. In de Richtlijn depressie (van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie) wordt sint-janskruid als volgt vermeld: “De Richtlijnwerkgroep is van mening dat sint-janskruid als alternatief overwogen kan worden voor patiënten met een lichte tot matig ernstige depressieve stoornis die terughoudend zijn om reguliere antidepressiva te gebruiken en/of om aan psychotherapie te beginnen.”