Meteen naar de inhoud

Stoppen met pillen?

 

Veel mensen gebruiken langdurig psychofarmaca, ook wanneer ze deze zouden willen proberen af te bouwen. Vaak is hierover geen contact met een arts.

Denk aan medicatie zoals:

  • Antidepressiva b.v. seroxat (paroxetine), efexor (venlafaxine), zoloft (sertraline)
  • Antipsychotica b.v. seroquel (quetiapine), olanzapine (Zyprexa), haldol (haloperidol)
  • Benzodiazepinen b.v. seresta (oxazepam), normison (temazepam), xanax (alprazolam)

Je kan je aanmelden in mijn praktijk als je je afvraagt of je psychofarmaca nog wel goed gedoseerd zijn, of ze nog wel geïndiceerd zijn, of als je begeleiding zoekt bij de afbouw ervan.

Ik neem patiënten uitsluitend aan voor behandeling, niet voor een second opinion.

 

De moeilijkheid van afbouwen
Het afbouwen van psychofarmaca kan een gecompliceerd proces zijn.

  • Allereerst is er de vraag of afbouwen een goed idee is.
  • Een goed moment voor de afbouw is niet altijd direct gevonden.
  • De juiste omstandigheden dienen te worden voorbereid. 
  • Bij de afbouw zelf kunnen ontwenningsverschijnselen optreden die moeilijk te verdragen zijn en die psychologisch en fysiek ontregelend kunnen werken.
  • Het optreden van klachten bij de afbouw kan tot verwarring leiden: Dienen de klachten te worden geduid als ontwenningsverschijnselen en/of als symptomen van een psychisch probleem? Dient de afbouw te worden bijgesteld? 
  • De afbouw kan onnodig worden bemoeilijkt door af te bouwen in te weinig stappen en in een te hoog tempo. De pillen die standaard beschikbaar zijn zijn echter niet geschikt voor gelijke afbouw. De behandelend arts dient daartoe speciale afbouw-strips (tapering-strips) voor te schrijven en te bestellen bij de Regenboog-apotheek van de apotheker dhr. Harder. In Nederland is hij helaas de enige die deze tapering-strips produceert.

Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat een psychofarmacum uiteindelijk toch wordt voortgezet, terwijl dat misschien niet nodig zou hoeven zijn.

Het kan uiteraard zo blijken te zijn dat de afbouw van psychofarmaca niet haalbaar is, of althans niet op dit moment, ook wanneer de poging hiertoe optimaal is uitgevoerd.

 

Groepsbehandeling
Mocht er vraag naar blijken te bestaan, dan zou begeleiding bij de afbouw van psychofarmaca in de toekomst ook kunnen worden aangeboden in de vorm van groepsbehandeling. Het bijkomend voordeel hiervan zijn de steun en uitwisseling die hierdoor mogelijk worden tussen patiënten. 

 

Algemene informatie over afbouwen:
Op deze pagina heb ik enkele links geplaatst naar relevante documenten en websites. 

Onder meer vind je daar een link naar de Vereniging Afbouwmedicatie. Hieronder zie je een interessante presentatie door de voorzitter van deze vereniging.