aanbevelingen

 

 

Ben je bij Stefan Kapitany in behandeling (geweest) en wil je een aanbeveling doen? Je kan deze mailen naar contact[at]stefankapitany.nl. Bij voorbaat dank!

 

 

 

 

Vrouw
Stefan is meedenkend en snel van begrip. Al kort nadat we met de sessies begonnen waren, wist hij de kern van de zaak te benoemen. In de gesprekken die ik met hem voerde nam hij zo nu en dan het initiatief, en zo hield hij me bij de les.  Hij wist me te motiveren om moeilijke dingen aan te pakken, ook daar waar ik zelf geneigd was die uit de weg te gaan. Het deed me goed dat hij altijd het geduld kon opbrengen om zaken nog maar weer eens te herhalen. Heel prettig vond ik ook het evenwicht dat hij wist te vinden tussen empathie en manen tot actie. Ik heb enkele jaren met Stefan gesproken en voel me een stuk sterker en veerkrachtiger dan voordat ik bij hem kwam. 

 

 

Man
Dankzij Stefan lukte het om ondanks sterke claustrofobische gevoelens een open MRI te ondergaan. Zijn aanpak bestond uit twee prettige en oplossingsgerichte consulten en een afgestemde dosering kalmeringstabletten.
Zonder hem was deze MRI niet mogelijk geweest. Ik (man/ 44 jaar) beveel hem dan ook van harte aan!

 

Vrouw
Wij zijn terecht gekomen bij Stefan via de huisarts. Wat een fijn persoon om gesprekken mee te voeren. En je hebt helemaal niet het gevoel dat je bij een psychiater bent. Maar toch weet hij je aan het nadenken te zetten en hij neemt de tijd voor je en je bent geen nummer maar een persoon.

Wij waren mede voor onze relatie bij Stefan. Onze relatie gaat nu ook vele malen beter, omdat hij ons heeft laten inzien waar het fout ging en wat we konden doen om elkaar weer te begrijpen. En te accepteren.

Wij zouden Stefan 100% aanraden en bij problemen ook zeker terug komen.

 

Man
Vier jaar geleden besloot ik bij mijn toenmalige psychiater weg te gaan en over te stappen naar Stefan Kapitany.

Wat een goede beslissing was dat! Ik merkte dat het ook héél anders kon zijn om naar een psychiater te gaan.

Ik had Stefan leren kennen via een cursus mindfulness die ik bij hem volgde in zijn praktijk in Doorn.  Mindfulness bij een psychiater; ik dacht toen al: wat leuk. Een psychiater die ook mindfulness cursussen geeft. Stefan gaf de cursus ( 10 deelnemers,  6 ochtenden) zo positief en zo betrokken dat ik na afloop informeerde of ik naar hem over kon stappen. Dat kon. En zo veranderde ik van psychiater.

Ik voelde mij al heel erg lang overspannen, had veel last van angstklachten en was hierdoor vaak depressief en wanhopig. Mijn vorige psychiater had geen tijd voor gesprekken, vond dat ook weinig toevoegen en gaf het liefst medicijnen om angstklachten en depressie te verhelpen. Stefan niet. Bij Stefan heb ik zo veel geleerd in de vele gesprekken die we voerden. Over mijzelf,  over gedragspatronen die zijn ingesleten vanaf mijn vroege jeugd. Het was vroeger ‘nooit goed genoeg’. Ik leerde mijn eigen gevoel hierover te herkennen en daar ook naar te durven luisteren. Stefan stimuleerde mij vanaf het begin om de verschillende soorten medicatie die ik gebruikte af te bouwen. Dat is voor een groot deel gelukt. Maar voornamelijk is het grote succes van de gesprekken met Stefan dat ik veel zelfbewuster, veel steviger en onafhankelijker van verwachtingen in het leven sta. Geen angst / paniekklachten meer heb. Nooit meer oxazepam gebruik. Samen met mijn gezin weer veel plezier maak en ik veel meer in balans ben. Dat is voor mij, maar ook voor het hele gezin erg fijn.

Ik heb Stefan hier al vaak voor bedankt en zou andere mensen die een goede coach psychiater zoeken hem zeker aanbevelen. Hij weet als geen ander de kern van achterliggende problemen te achterhalen, geeft niet snel op en heeft leuke humor!

 

Vrouw (Echtgenote van de cliënt hierboven)
Enige jaren geleden kreeg mijn man voor de derde keer in zijn leven een burn-out. Rust en ziekteverlof hielpen niet. Hij was veel te moe om te kunnen sporten of andere rustige dingen te doen die hem konden helpen weer een rustig ontspannen hoofd te krijgen. 

Psycholoog, andere psychologe, psychiater, wat hij ook probeerde, het werd niet beter, eerder erger. Mijn man vond op internet een cursus Mindfulness bij Stefan. 

Angstaanvallen, paniekgevoelens, continue onrust, drukte en tinitis in zijn hoofd, waren het gevolg van de burn-outs en het leven was totaal niet leuk meer. Ook het gezin deed zijn best, maar kon niets oplossen. Er moest iets gebeuren.

In de cursus, waar wij samen naartoe gingen, leerden wij Stefan kennen.

Een prettige, intelligente en rustige man die, als het kan, ook nog van een grapje houdt. We hadden al snel vertrouwen in zijn kunnen en mijn man vroeg of hij psychiater wilde worden voor hem. Gelijk vroeg hij of ik mee zou gaan, per slot van rekening wilden we samen heel graag zijn gezondheid verbeteren en het leek een goede stap om de gesprekken samen te voeren. (Daarbij zat ik als het ware erbij. Soms kon ik een onderwerp bekrachtigen of nuanceren. Soms maakte ik wat notities. Dat leek goed te werken en mijn man stelde het zeer op prijs. 

Mijn man was al een hele tijd zo ziek, dat hij soms twijfelde aan zijn eigen antwoorden).

Gelukkig was er plek en het eerste waar we naar keken was de mate van bijwerkingen die mijn man had door zijn (veel te hoge en veel te diverse tegelijk voorgeschreven) medicatie. Overigens vroeg Stefan of mijn man de medicatie zou willen afbouwen, er werd geen druk op hem uitgeoefend. Dat vond hij zelf erg belangrijk. Hij was degene die besloot. Hij moest er achter staan. Stefan adviseerde daarbij. Afbouwen vond mijn man eng, maar hij wilde het graag omdat hij erg veel last had van de bijwerkingen. 

Langzaamaan kregen we inzichten in patronen uit de jeugd. En hoe die hadden doorgewerkt. Al snel was er ook meer dan de helft van de medicatie vanaf. Hoera! 

En kwam er meer rust en ruimte in het hoofd van mijn man. Een bijkomend voordeel: ook ik had veel te leren. In mijn jeugd, waren sommige zelfde foute patronen voorgekomen. Eenzelfde type ouder had eenzelfde soort opvoeding gehanteerd. Met dezelfde onhandige consequenties voor hun kinderen. Verwarrend: zoveel liefde en zorg en toch zoveel ‘schade’ aangericht? 

Inmiddels komen we nog heel sporadisch op gesprek. Sommige laatste kleine dingetjes willen we graag blijven oefenen en zo mogelijk nog verder uitwerken. Het is hard werken, ook voor Stefan, die keihard zijn best heeft gedaan. En altijd is blijven geloven in herstel, nooit opgaf. 

De medicatie wordt nog steeds minder. Heel geleidelijk. Rustig aan. 

Stefan vinden wij als arts betrokken, hij heeft een goed geheugen, oprechte interesse in de mens en vooral uitzonderlijk goed in analyse van wat jij als patient zegt. Wat jouw woordkeuze is en wat hij daaruit kan afleiden. Dat hielp ons vaak verder. Het is een soort samenwerken. Gelukkig heeft mijn man ook nooit opgegeven. Nu bleek dat doorzetten ook een goede en sterke kant te hebben! En zo zijn wij, dankzij deze therapiegesprekken met Stefan, weer in een gezond gelukkig leven beland. Tsja…. Wat moeten we daar nog meer over zeggen? 

Bedankt….. dat is zeker op zijn plek. 

 

Vrouw
Op een bepaald moment liep ik behoorlijk vast in mijn leven. Ik had geen idee hoe ik verder zou moeten en voelde mij verdwaald in mijn eigen leven. Dat was het moment waarop ik besloot dat ik coaching en gesprekken nodig had. Via internet vond ik die mogelijkheid bij Stefan. Dat ik vrijwel direct terecht kon was een enorm pré en ook zijn achtergrond als psychiater sprak mij aan. Ik had er op dat moment niet aan moeten denken om maanden te hebben moeten wachten. 

Door de heldere vragen van Stefan kwam al relatief snel boven water dat mijn huidige vastlopen te maken had met bepaalde terugkerende thema’s in mijn leven. In elk gesprek kwamen we een laagje dieper en kreeg ik zicht op dingen die ik zelf niet boven water had kunnen halen. Stefan gaat daarbij de noodzakelijke confrontatie niet uit de weg. Zijn stijl is confronterend en empathisch tegelijk. De betrokkenheid en empathie van Stefan voelt als echt, waardoor ik mij veilig voelde en er ook ruimte was voor het uiten van verdriet. Stefan benadert de situatie heel open, waardoor je de mogelijkheid hebt om het aantal en frequentie van de gesprekken in te vullen naar eigen behoefte.  Zelf vond ik het prettig om na elk gesprek weer even tijd te hebben om dingen te laten bezinken en overdenken.  In niet zo heel veel gesprekken, acht in totaal, ben ik een stuk verder gekomen. 

Ik ben er nog lang niet, maar heb wel bagage en gereedschap gekregen die ik in de dagelijkse praktijk verder kan gaan toepassen. De gesprekken met Stefan heb ik nu afgesloten, maar ik weet dat ik op ieder moment de draad weer kan oppakken als ik dat nodig heb. Mocht ik weer vastlopen in mijn leven dan zal ik alle moeite doen om weer bij Stefan terecht te kunnen. Ik kan hem ook van harte aanbevelen aan anderen. Het mooiste wat Stefan mij heeft gegeven is dat ik nu weet dat je bepaalde dilemma’s in je leven echt kan aanpakken, zodat je weer verder kan. Stefan heeft me echt geholpen.

 

Man
Ik kwam bij Stefan via de website met aanbevolen literatuur. Een groot deel van deze literatuur had ik recentelijk gelezen waardoor mijn interesse in spreken met een psychiater/therapeut was gewekt.

Omdat ik geen specifieke medische klachten had hebben we gekozen voor een coachingsgesprek. Na het eerste gesprek hebben we gekozen om nog een afspraak te maken. In deze twee gesprekken heb ik een veel duidelijker antwoord op veel van mijn vragen gevonden. Daar ben ik Stefan dankbaar voor.

Stefan hielp goed door de juiste vragen te stellen, door door te vragen en ook juist een stilte te laten vallen wanneer ik tot een inzicht kwam of wanneer een inzicht emoties los maakte.

Een waardevolle ervaring, die ik iedereen die daartoe geïnteresseerd is kan aanbevelen.

 

Vrouw
Stefan heeft mij met succes begeleid bij de afbouw van een antidepressivum, dat ik jarenlang gebruikte. De gevoelens, die daarbij vrij kwamen uit het verleden – rouw en boosheid  – kon ik door zijn gerichte vragen en empathie verwerken.

Voorlopig ben ik klaar met de therapie. Maar ik ben blij met het idee dat ik in de toekomst zo nodig op hem kan terugvallen.
Dank je wel, Stefan!

 

 

Man
Stefan draagt actief bij aan het maken van een concreet en helder beeld van persoonlijke problematiek. Zijn empathie en directe communicatie hebben tot gevolg dat hij doorvraagt als daar aanleiding voor is en stiltes laat vallen als een moment van bezinning gewenst is. Gedurende de gesprekken waarin verschillende onderwerpen worden besproken maakt Stefan met dezelfde betrokkenheid de omschakeling naar een ander gespreksonderwerp.

Dit alles lijkt vanzelfsprekend bij elke psychiater, Stefan brengt het ook echt in praktijk tot uitvoer.

 

Vrouw
Ik heb Stefan ervaren als een zeer betrokken, intelligente en fijne psychiater. Hij leek dwars door mij heen te kijken en dat was precies wat ik nodig had. Zijn directheid en open houding maakte dat ik mij zeer op mijn gemak voelde. Stefan zorgt ervoor dat je jezelf en je eigen ontwikkelingsproces sturing geeft waarbij hij je ontzettend goed ondersteunt en handreikingen biedt. Ook het regelmatig samen reflecteren op je eigen handelen, denken en het proces waar je in gaat of zit heb ik als zeer prettig ervaren. Ik kijk terug op een reeks van hele fijne gesprekken met een psychiater die er alles voor in huis (en hart) heeft om je goed te kunnen begeleiden.

 

Vrouw
Dan is er daar het moment dat iemand je het advies geeft eens met een psychiater te gaan praten. Ik? Dat is toch alleen voor mensen die echt niet functioneren? Een psychiater, het was een eng idee.

Wat me trof toen ik voor de eerste keer met Stefan om de tafel zat, is dat een psychiater ook maar een mens is. In Stefan zijn geval een mens met empathie, scherp inzicht en gelukkig ook humor.

Stefan weet een goede balans te vinden tussen je confronteren en geruststellen. De gesprekken waren prettig en Stefan heeft mij in een relatief korte periode geholpen alles weer in perspectief te krijgen.

Wat ik zeer waardeer is dat Stefan open staat voor op- en aanmerkingen.

 

Vrouw
Beste Stefan,

Via de huisarts werd ik doorverwezen naar u om te zien of we samen mijn “leven” weer op de rit konden krijgen. Na een kort telefonisch overleg konden we al snel een afspraak plannen en via uw site vulde ik de vragenlijsten in.

In deze korte aanloop was er voor mij een ding heel belangrijk. Het verleden met vele ups en downs en de eerdere hulpvragen bij andere instanties mochten niet het gespreksonderwerp worden. Uitgangspunt was mijn boosheid over het feit dat ik opstaande voet ontslagen was en vastliep in sociaal en emotioneel vlak. En geen idee waarom.

Nou ik kan iedereen aanbevelen om met Dhr. Kapitany om de tafel te zitten als er psychisch hulp nodig is. Hoe duidelijk was mijn vraag en hoe goed kon Dhr. Kapitany deze steeds weer herhalen. Hier gingen wel enige maanden overheen met een wekelijks gesprek. Maar zijn werkwijze is direct en duidelijk. In zijn gesprekken komt regelmatig een tegenvraag ”vindt je het gesprek goed? of Vind je dit een goed onderwerp? Heb je er wat aan?” Tja en dan kom je langzaam jezelf goed tegen, heftig, pijnlijk en confronterend maar samen kwamen we er doorheen. Kapitany begreep mijn vraag en wist daarmee mijzelf te laten zoeken, te accepteren en te verwerken. Echt super blij ben ik en ja het was een goed gesprek, keer op keer.

 

Man
In de loop der jaren ben ik bij meerdere geestelijk hulpverleners in therapie geweest. Allen hebben uiteraard zo hun eigen persoonlijkheid en zwaartepunten in de therapie.

Stefan heeft het vermogen echt en met aandacht te luisteren. Hierdoor kon hij feilloos refereren aan eerdere gesprekken, hij herinnerde zich m’n uitspraken vaak beter dan ik zelf. In combinatie met zijn intelligentie en analytisch vermogen wist hij verbanden te leggen. Opvallend hierbij vond ik zijn scherpzinnigheid. Zo bleken ogenschijnlijk kleine, terloops door mij vertelde zaken van groter belang dan ik verwachtte.
Stefan kan confronterend zijn door zijn integriteit en onomwonden taalgebruik. Niet de hulpverlener die je een aai over je bolletje geeft of zaken in bedekte termen mededeelt. Maar Stefan geeft zijn mening en feedback wel oprecht. Meestal was ik het wel, maar ook niet altijd 100% eens met zijn conclusies en observaties. Dat hoeft ook niet.
Ik denk juist dat het de ongezouten observaties zijn die ik het meest waardeerde in Stefan en die mij aan het denken heb gezet over mijzelf.
Niet iemand die doet wat je wilt, maar die uit overtuiging doet wat goed voor je is.

 

Vrouw
Wat ik erg prettig vond aan de gesprekken met Stefan is dat hij zich niet af laat leiden door allerlei verhalen of omtrekkende bewegingen: hij legt de vinger op de zere plek en blijft bij de kern. Voor mij vaak verwarrend, soms pijnlijk, maar uiteindelijk vooral verhelderend en helend. Hij is transparant over wat hij denkt en doet en is direct in zijn communicatie, en dat maakt hem voor mij tot een veilige gesprekspartner: je weet precies wat je aan hem hebt. Een vakman!

 

Moeder
Na een lange zoektocht voor mijn zoon naar goede begeleiding en de juiste psychiater die zou kunnen helpen bij hoe te handelen bij de stoornis van onze zoon (autisme en angststoornis). De situatie thuis was zeker niet goed te noemen en vrijwel niet meer houdbaar. Met de inzet van Stefan en hoe hij met onze zoon contact heeft gelegd is er veel vooruitgang geboekt. In het begin was de ondersteuning mogelijk via gesprekken door Stefan met mij als moeder, zodat ik mijn zoon goed kon begeleiden. Ook omdat Robin er nog niet open voor bleek te staan. Ook gesprekken met de begeleidsters en ons als ouders waren hiervoor nodig. Daarna stond mijn zoon er meer voor open en kwamen de gesprekken op gang. En respect voor Stefan, want de kracht van Stefan is dat hij geen woorden in je mond legt, maar je zelf of in dit geval mijn zoon, te laten inzien waar je mee bezig bent en waarom sommige dingen niet ‘normaal’ zijn. Na 2 jaar was er al veel vooruitgang geboekt. En in de 3 jaren daarna ging het steeds beter en kwam er motivatie bij mijn zoon en ging hij meewerken en zag je de vooruitgang in zijn dagelijks leven. Maar na 5 jaar was mijn zoon zover dat hij geen begeleiding meer nodig had vanuit Stefan en hij zelfs aan een opleiding is begonnen en zijn rijbewijs heeft gehaald. Nu is er kans voor mijn zoon op een mogelijkheid voor zelfstandig wonen met weinig begeleiding in plaats van beschermd begeleid wonen, wat 5 jaar geleden de enige optie leek voor de toekomst. Stefan heeft mij enorm geholpen hoe om te gaan met mijn zoon, in kaart te brengen wat er nodig zou zijn. Mijn zoon heeft hij laten inzien dat het niet goed was hoe hij bezig was, niet gezond en ook niet goed voor het gezin. Nu staat mijn zoon er ontzettend goed voor en dat is te danken aan de inzet / begeleiding van Stefan richting mijn zoon, maar ook richting mij als moeder.

Stefan bedankt! Je bent precies op het juiste moment in ons leven gekomen en veel van de toekomst die we nu zien is aan jou te danken. Wie had gedacht dat mijn zoon weer op straat zou gaan lopen, de hond uitlaten, naar verjaardagen gaan en leren tegen de drukte te kunnen, een opleiding te gaan volgen via een speciaal instituut en zelfs zijn rijbewijs heeft gehaald. Mijn zoon heeft een toekomst waarvan we nooit hadden kunnen dromen. 

 

Vrouw
Het is toch nog goed gekomen. Vertrouwen heb ik er altijd in gehad, tijd was nooit belangrijk maar alleen kon ik ’t niet. Gelukkig zijn er mensen zoals jij. Iedere keer opnieuw om de tafel, bouwen en soms ook afbreken. Afwegen wat goed voelt en wat ik niet wil. Grenzen stellen in uitersten in hoog en laag. De middenweg gevonden en acceptatie dat daarbij medicatie toch een goed hulpmiddel is. Nog steeds heb ik zelf de touwtjes in handen. Dat voelt goed daar kan ik mee verder. Ik kan tegen een stootje en vooral heb ik veel plezier in mezelf terug gevonden. Blijf je dankbaar voor de tijd en hulp die je me hebt gegeven en dat ik nu schrijvend in de camper aan de pier van Staffin op Isle Sky kan genieten van de schoonheid van het landschap. Als je ’t maar wilt zien……..

 

Vrouw
De psychiater Stefan Kapitany is betrokken en heeft kennis van zaken. De gesprekken met hem waren voor mij zeer waardevol.

 

Man
Toen ik bij dhr. Kapitany in behandeling kwam, was ik op mijn werk uitgevallen door chronische pijnklachten. Dat duurde al een jaar zonder verbetering en ik zag zelf geen mogelijkheden meer om daar een positieve draai aan te geven nadat enkele operaties, pijnstilling en andere medicatie niet hadden geholpen. Kort gezegd was ik aardig vastgelopen in mijn werk, maar ook in mijn gezinsleven en andere sociale contacten.

De behandeling die ik ruim een jaar gevolgd heb bestond uit gesprekken die soms 1 keer per week maar ook eens in de twee weken hebben plaatsgevonden.

Als ik nu terugkijk zijn er in de gespreken verschillende zaken aan de orde gekomen. Het is veel gegaan over het accepteren van de pijn. Wat ik ook deed en liet doen, had de pijn eigenlijk alleen maar erger en steeds bepalender gemaakt voor mijn leven als geheel. Dat klinkt nu misschien heel simpel, maar bleek met heel veel te maken te hebben. Niet alleen met mijn inadequate manier van omgaan met de pijn, maar ook waarom dat bij mij zo gelopen is (persoonlijkheid) en wat het allemaal teweeg heeft gebracht (“bestrijden van pijn maakt meer kapot dan je lief is”). Het ging dus niet alleen om acceptatie maar ook het ontdekken van je eigen valkuilen en het doorzien van de situatie waar je in terecht bent gekomen. Er anders mee omgaan bleek dan ook niet alleen het accepteren van de pijn te zijn, maar ook een beetje opnieuw beginnen met je leven. En nu snap dat dat niet lukt door te blijven najagen wat je niet meer kunt, maar dat je moet beginnen bij wat echt belangrijk is; je eigen gezondheid en je gezin.

Ik heb de behandeling van dhr. Kapitany als zeer prettig ervaren. Hij is aardig en respectvol, maar als het nodig is ook direct en consequent. Gedurende de behandeling bekeken we steeds met elkaar wat het vervolg was. Na elk gesprek (waarbij soms ook mijn partner aanwezig was) had ik handvatten om verder mee te gaan. En achteraf gezien waren het de puzzelstukjes van hetgeen ik hierboven beschreven heb.

 

Vrouw
Ik heb de afgelopen 2 jaar de gesprekken als zeer prettig ervaren. Door kritisch en een doortastende manier van begeleiden heeft Stefan mij veel inzichten gegeven in mijzelf. Ik ga met een gerust hart stoppen met de therapie.

 

Man
Gevoelens van seksuele aard kunnen je zodanig dwars zitten dat je er enorm onzeker van wordt en je er hierdoor minder van kan genieten.

Door de gesprekken met Stefan kregen deze gevoelens opnieuw een acceptabele plek in mijn leven en konden we vervolgens helder krijgen wat er nog meer speelde.

In het ontrafelen is Stefan zeer goed, oorzaak en gevolg worden helder en krijgen hierdoor hapbare proporties. Stefan voorkomt zoveel als mogelijk om zelf oplossingen aan te dragen, hij laat mij er zelf mee komen, maar hij kan ook zeker als coach meedenken.

Hiermee is niet alles ook gelijk opgelost, waarschijnlijk kan dit ook niet. Maar ik voel me voor nu sterk genoeg om het verder zelf op te pakken en dat is voor nu wel een goed resultaat.

We hebben afgesproken om zo nodig een coachingstraject in te zetten, als het zo ver komt wil ik deze ook graag met Stefan doen.

 

Vrouw
Wat ik als prettig heb ervaren is dat Stefan vóóraf duidelijkheid gaf over de financiële consequenties.

Bij het eerste gesprek kwam medicatie ter sprake waarbij de keuze geheel aan mij werd overgelaten zonder enige dwang; verder maakte zijn rustige benadering het voor mij gemakkelijk mijn problematiek te verwoorden en eens van alle kanten te bekijken/los te laten.

 

Man:
In een lastige periode hoofd- en bijzaken onderscheiden was mijn uitdaging.

Waarbij ik op verschillende fronten, persoonlijk, relatie thuis, kinderen en werk behoorlijk vast liep.
De vragen en gesprekken hielpen mij om mij te helpen mijn gedrag te veranderen.
Inzichten hoe ik zelf weer een richting aan mijn leven kon geven, waren in de gesprekken de boventoon.
Zelf wilde ik niet terug naar mijn jeugd maar toch heeft het mij geholpen mijzelf in verhouding tot anderen beter te leren kennen.
Daar wil ik Stefan voor bedanken.