Ga naar de inhoud

aanbevelingen

Ben je bij Stefan Kapitany in therapie (geweest) en wil je een aanbeveling doen? Deze pagina wordt veel gelezen en helpt andere mensen bij het maken van een keuze. Je kan je bijdrage mailen naar contact[at]stefankapitany.nl. Bij voorbaat dank!

 

 

Vrouw (begin 40)
De behandeling bij Stefan was een heel goede ervaring voor mij. Ik heb veel te lang met somberheidklachten rondgelopen uit schaamte en uit een soort eigenwijsheid en ontkenning. Maar, had ik maar eerder (bij hem) aan de bel getrokken! Stefan heeft m.i. snel door hoe de vork in de steel zit. Hij komt goed tot de kern, is kritisch en schroomt niet je te confronteren. Je moet zeker aan de slag bij hem: een beetje babbelen daar kom je niet mee weg! Tegelijkertijd heeft hij humor en is hij nuchter en vooral ook vriendelijk en empatisch. Hij heeft mij ontzettend geholpen om te zien waar mijn klachten eigenlijk vandaan kwamen, hoe ik anders kan omgaan met moeilijkheden, en hij had gelukkig ook aandacht voor onze relatie die behoorlijk onder druk had gestaan de afgelopen tijd. Na een half jaar behandeling kan ik zeggen dat ik in het algemeen weer blijer en ontspannen in het leven sta. Er is ook weer meer verbinding in onze relatie, we kunnen beter praten over de moeilijke periode in ons leven en dit meer achter ons laten. Ook mijn eigen verleden doet veel minder pijn en laat ik meer achter mij. Ontzettend bedankt Stefan!

 

 

Vrouw (midden 20)
Ik heb een tijdje gewacht met het schrijven van een “review”, omdat ik graag de juiste woorden hiervoor wilde zoeken.

Anderhalf jaar verder en ik ben gewoon een ander mens. Stefan heeft me laten realiseren dat ik een stuk minder “kapot” was dan ik dacht, dat mijn gevoelens er mogen zijn, maar vooral ook wanneer mijn negatieve gedachtes onterecht zijn.
Na een aantal misdiagnoses los te laten, heb ik mezelf omarmd hoe ik ben, dat ik zo ben en dat er eigenlijk heel goed mee te leven valt. Pieken en dalen zullen er altijd zijn en “happiness” is niet vanzelfsprekend. Maar als je voldoening haalt uit de dingen die je doet en beslist kom je een heel eind!
Je hoeft sommige dingen niet aan anderen te verantwoorden, grenzen stellen en “nee” zeggen mag. Het heeft me geholpen een paar grote angsten “gewoon te doen”, wat me zoveel geluk heeft gebracht.
Heel erg bedankt Stefan voor het (best letterlijk) veranderen van mijn leven, vooral hoe je mij dingen zelf hebt laten zien en ontdekken in plaats van deze “voor te schrijven”. Je bent een held!

 

Man (midden 40)
Zolang ik me kan herinneren worstel ik al met heftige woede- en paniekaanvallen. Sinds mijn 20e ben ik hiervoor regelmatig onder begeleiding geweest van diverse coaches en psychologen. Vaak had dit wel enig effect, maar de aanvallen kwamen naar verloop van tijd altijd weer terug. Sinds een jaar was dit ook nu weer het geval. En het was nog heviger dan voorheen.

Mijn partner stelde voor om eens met een echte professional te gaan praten. Een arts die mijn probleem methodisch aanpakt, een diagnose kan stellen als dat nut heeft en medicijnen mag voorschrijven als dat nodig is.

Via Google vond ik de site van Stefan Kapitany. Zijn foto sprak mij aan. Vriendelijke uitstraling, betrouwbare ogen, prettige glimlach. Ik stuurde een e-mail met het verzoek mij te bellen. Dezelfde middag belde hij me voor een intakegesprek en binnen een week kon ik al langskomen voor een eerste sessie.

Tijdens die eerste sessie vertelde Stefan direct eerlijk dat hij er niet voor kon zorgen dat ik nooit meer een aanval zou krijgen, maar dat hij me wel kon helpen om er beter mee om te gaan. Die pragmatische aanpak sprak me aan en leverde ook direct tastbare resultaten op.

In de 5 maanden daarna heb ik Stefan samen met mijn partner wekelijks bezocht voor sessies van 1 tot 1,5 uur. Aan de hand van het levensverhaal dat ik voorafgaand aan het traject had uitgeschreven, hebben wij diverse relevante gebeurtenissen besproken. Stefan hield hierbij de regie en hielp me gericht in te zoomen, waarbij hij me alle ruimte gaf om dingen te bespreken en te herleven. Vervolgens liet hij me weer uitzoomen om alles in het juiste perspectief te kunnen zien.

Zijn pragmatische en gestructureerde aanpak heeft me enorm geholpen om beter om te gaan met mijn aanvallen. Hierdoor komen ze minder vaak voor, zijn ze minder hevig en berokkenen ze mij en anderen veel minder schade. Daarnaast heb ik nu een beter begrip van de oorsprong van mijn aanvallen. Ik heb mezelf en anderen kunnen vergeven voor wat in het verleden ligt en ben nu dankbaar voor dingen waar ik eerder altijd boos over was.

Bedankt Stefan!

 

 

Vrouw (60)
Met een concrete vraag rond loslaten kwam ik bij Stefan. 

Stefan leidde me naar de onderliggende vragen van de huidige situatie in relatie met vroeger en liet mij ontdekken dat de pijn die ik als kind ervaarde in het niet erkend en beschermd worden niet geplakt kan worden op een situatie van de volwassene. Stefan liet mij zien dat ik in de situatie van volwassen zijn in staat ben keuzes te maken en zelf veiligheid kan creëren. Met steeds de beweging van toen naar nu en later. Stefan wist af te stemmen en luistert goed naar wat je zegt, maar vooral ook naar wat je niet zegt. Dat aan de orde brengen was soms verrassend en meestal heel fijn, op die manier kon ik goed onderzoeken hoe ik met de dingen omga en hoe ik eigen patronen kan herkennen en doorbreken. 

Stefan maakte bij mij gebruik van metaforen en citaten wat goed aansloot op mijn manier van leren. Beelden en visualisaties geven mij houvast.

Stefan deinsde er niet voor terug om te confronteren, maar de manier waarop hij dat deed was altijd zorgvuldig. Het relativeren en het inzetten van humor waren voor mij ondersteunend en kloppend. Wat ik plezierig vond is dat ik de keuze kreeg om het gesprek met een wandeling te combineren. 

Stefan heeft me inzichten gegeven om zelf verder te kunnen en de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

“Een goeie psychiater is iemand die naast je gaat staan. Iemand die wijs is, niet iemand die je pillen voorschrijft of met vragenlijstjes komt. Het is iemand die bepaalde gedachten of patronen die je hebt, kan loskloppen – meer een filosoof dan een psychiater dus”.

Mijn ervaring is dat jij hier volledig aan voldoet. Dank je wel hier voor Stefan.

 

 

Man (50)
Na een aantal jaren als ex-militair te hebben geworsteld met depressie en angst vond ik Stefan op mijn pad.  Hij heeft me gedurende meerdere jaren begeleid. Allereerst naar meer zelfinzicht en begrip voor mijn situatie.  Vervolgens heeft hij me geholpen om van een lastig antidepressivum af te komen.  

Ik heb Stefan leren kennen als een rustig en vakbekwaam iemand die meer dan eens op korte termijn voor me klaar stond. Daarbij stond hij ook open voor minder voor de hand liggende hulpvormen die ik zelf wilde proberen. 
Ik kan hem van harte aanbevelen!

 

 

Vrouw (midden 40)
Drie jaar geleden ben ik samen met mijn vriend op de Utrechtse Heuvelrug komen wonen. Ik was op zoek naar een psychiater aansluitend op mijn behandeling bij een reguliere GGz instelling. De wachttijd bij Stefan Kapitany bleek korter dan verwacht.

Vanaf de start bleek de hulp en begeleiding van Stefan een cruciale stap in de richting van mijn herstel. Het is fijn dat zijn praktijk in Doorn gevestigd is. Het geeft mij een veilig gevoel om persoonlijke begeleiding relatief dichtbij huis te mogen ontvangen van een onafhankelijke professional.

Ik ben bekend met depressies en had zo’n tien jaar daarvoor de diagnose bipolaire stoornis II gekregen. Na een ‘trial and error’ proces op zoek naar helpende medicatie om uit mijn depressie te komen leek het erop dat ik levenslang van lithium afhankelijk zou zijn. 

Van medicatie afkomen? Mede dankzij Stefan is mij dit gelukt!
Onder begeleiding van Stefan bouwde ik de afgelopen periode al mijn medicatie af. Heel zorgvuldig, in kleine stappen. Ik ben Stefan heel dankbaar dat hij mij heeft laten inzien dat leven zonder deze medicatie haalbaar is. Door vertrouwen in mezelf te hervinden en door te zetten, ben ik opgelucht en trots dat ik dit heb bereikt.

Stefan is open, direct en komt snel tot de kern. Zijn houding kan kritisch zijn en zijn stijl confronterend. Alles mag echter gezegd worden, niets is hem vreemd. Hij denkt hardop met je mee en spiegelt je. In het ontrafelen is Stefan zeer goed, hij komt terug op persoonlijke onderwerpen om die door te pakken. Dit op jouw momenten, op je eigen snelheid. 

Loskomen van mijn diagnose; uit mijn ‘cliëntrol’ stappen
Stefan kijkt naar de mens achter een diagnose, naar de mens die wellicht ook zonder medicatie door het leven kan. Dankzij hem kwam ik los van mijn ‘cliëntrol’. Hij heeft mij geïnspireerd in mijn zoektocht naar wie ik ben en wie ik wil zijn. Ik wist dat ik meer ben dan mijn ‘ziekte’; inmiddels ben ik ook losgekomen van de ooit gestelde diagnose. Terugkijkend lijkt deze toentertijd onjuist gesteld.

Stefan neemt het roer niet van je over als psychiater en coach. Hij heeft mij juist steviger op mijn eigen benen laten staan. Hij doorziet erg goed wanneer je juist van zijn diensten gebruik kunt maken en wanneer de tijd rijp is om zelf verder te gaan. Hij laat je op de juiste momenten los en als jij het aangeeft, is hij er voor je. Zijn deur blijft altijd open. Indien nodig is hij via een telefoontje, appje of mailtje bereikbaar. Hij staat er ook voor open om bijvoorbeeld je partner erbij te betrekken, als die ander daar ook voor open staat. 

Ik kwam bij Stefan binnen als een vrouw met deels nog een masker op die zorgvuldig haar woorden afwoog. Nu drie jaar later sta ik zowel fysiek als geestelijk vrijer in het leven. Ik ervaar meer rust in mezelf, uit mezelf veel natuurlijker, ben puur en sta met veel energie in het leven. 

Dankjewel voor alles, Stefan! 

Ik beveel je van harte aan.

 

 

Man (midden 50)
Ik kwam voor een tweede serie gesprekken bij Stefan, in een zeer zwaarmoedige/depressieve bui. Op mijn vraag of hij me kon helpen en hoe lang dat dan wel niet zou duren, bevestigde hij zijn hulp en hij verwachtte dat ik binnen 3-4 weken een flinke verbetering zou ervaren. Dat was na 2 weken al bereikt!

Mijn traject bij Stefan heb ik daarna nog doorgezet. Mijn probleem was dan wel opgelost, maar ik wilde leren om dit zelf in de toekomst te kunnen voorkomen. Ik heb veel van hem geleerd.

Wat ik bijzonder aan Stefan vind, is dat hij mijn uitgebreide intakeformulier echt gelezen heeft; niet alleen de woorden, ook achter de woorden en tussen de regels door heeft hij mijn verhaal gelezen.
Ik voel me vertrouwd bij Stefan om te vrijuit vertellen wat mij bezighoudt. Soms komt daar een directe reactie op (“herken je het patroon?”), soms grijpt hij later bij een vergelijkbare situatie terug op wat ik eerder vertelde.

.

Vrouw (begin 40)
Bijna twintig jaar was ik, met matig tot dramatisch resultaat, onder behandeling bij reguliere GGZ-instellingen. De overstap naar vrijgevestigd psychiater Stefan Kapitany bleek een cruciale stap in de richting van mijn herstel. De praktijk in Doorn was niet alleen fysiek dichtbij, wat maakte dat ik me minder ‘patiënt’ voelde; ook de relatie met Stefan als behandelaar voelde een stuk ‘dichterbij’ dan ik ooit had ervaren. Stefan is benaderbaar, bereikbaar en flexibel; zaken die in mijn ervaring binnen de huidige psychiatrie zeldzaam zijn.

Het is hard werken bij Stefan. Wie lui achterover wil liggen ‘op de divan’, zijn zorgen wil delen om na een opbeurend woord weer de deur uit te gaan, is bij hem denk ik niet aan het goede adres. Empathisch is hij overigens zeer zeker, maar hij combineert dit met een kritisch-constructieve houding waardoor je uiteindelijk echt verder komt. Dit resulteert in intelligente gesprekken, waarin tegenwicht wordt gegeven als je dreigt te verzanden in je eigen drama en waarin je aan het denken wordt gezet over de middelen die tot je beschikking staan om vrijer in het leven te staan. Onder begeleiding van Stefan bouwde ik de afgelopen periode maar liefst drie medicijnen af. Onze gesprekken maakten me zo sterk, dat ik, voor het eerst in meer dan 20 jaar, zonder medicatie mijn leven leid. Het lijden dat daar soms ook bij hoort kan ik nu voelen en een plek geven zonder dat het me volledig uit balans brengt.

 

Man (midden 30)
Stefan heb ik ervaren als niet alleen een zeer vakkundige psychiater, maar ook een fijn en betrokken mens. Nog voor aanvang van ons eerste gesprek, was ik in de volle overtuiging dat ik aan het goede adres was. Stefan belde mij na aanmelding via de website erg snel terug voor een prettige korte kennismaking en een heldere uitleg over zijn werkwijze. 

Reeds na het eerste gesprek ging ik de deur uit gewapend met nieuwe inzichten en stof tot nadenken. Het gehele traject was Stefan goed bereikbaar en pro-actief met ideeën. De gesprekken gaven mij tastbare handvatten om met mijn klachten aan de slag te gaan. Na een aantal maanden bemerkte ik dat het effect van de gesprekken steeds duidelijker werd en dat daarmee het einde van de behandeling in zicht begon te komen. Stefan signaleerde dit, eigenlijk nog voordat het helemaal tot mijzelf was doorgedrongen welke stappen ik had gemaakt, en bracht het op een transparante en aangename manier naar voren. Niet lang daarna hebben we daarna ook, met mijn volledige vertrouwen, afgesloten. Kort samengevat: een zeer doeltreffend en gepast traject, waarbij het begin en eindpunt ook steeds concreet in het vizier zijn gehouden. 

De gesprekken met Stefan hebben mijn klachten niet alleen aangepakt, maar mij ook – zowel op prive als zakelijk gebied – een veel sterker persoon gemaakt. Het is ook erg bemoedigend om te weten dat de deur altijd open blijft staan als hulp gevraagd is. 

 

Vrouw (midden 40)
Stefan is meedenkend en snel van begrip. Al kort nadat we met de sessies begonnen waren, wist hij de kern van de zaak te benoemen. In de gesprekken die ik met hem voerde nam hij zo nu en dan het initiatief, en zo hield hij me bij de les.  Hij wist me te motiveren om moeilijke dingen aan te pakken, ook daar waar ik zelf geneigd was die uit de weg te gaan. Het deed me goed dat hij altijd het geduld kon opbrengen om zaken nog maar weer eens te herhalen. Heel prettig vond ik ook het evenwicht dat hij wist te vinden tussen empathie en manen tot actie. Ik heb enkele jaren met Stefan gesproken en voel me een stuk sterker en veerkrachtiger dan voordat ik bij hem kwam. 

 

Man (midden 40)
Dankzij Stefan lukte het om ondanks sterke claustrofobische gevoelens een open MRI te ondergaan. Zijn aanpak bestond uit twee prettige en oplossingsgerichte consulten en een afgestemde dosering kalmeringstabletten.

Zonder hem was deze MRI niet mogelijk geweest. Ik (man/ 44 jaar) beveel hem dan ook van harte aan!

 

Vrouw (midden 30)
Wij zijn terecht gekomen bij Stefan via de huisarts. Wat een fijn persoon om gesprekken mee te voeren. En je hebt helemaal niet het gevoel dat je bij een psychiater bent. Maar toch weet hij je aan het nadenken te zetten en hij neemt de tijd voor je en je bent geen nummer maar een persoon.

Wij waren mede voor onze relatie bij Stefan. Onze relatie gaat nu ook vele malen beter, omdat hij ons heeft laten inzien waar het fout ging en wat we konden doen om elkaar weer te begrijpen. En te accepteren.

Wij zouden Stefan 100% aanraden en bij problemen ook zeker terug komen.

 

Man (eind 40)
Vier jaar geleden besloot ik bij mijn toenmalige psychiater weg te gaan en over te stappen naar Stefan Kapitany.

Wat een goede beslissing was dat! Ik merkte dat het ook héél anders kon zijn om naar een psychiater te gaan.

Ik had Stefan leren kennen via een cursus mindfulness die ik bij hem volgde in zijn praktijk in Doorn.  Mindfulness bij een psychiater; ik dacht toen al: wat leuk. Een psychiater die ook mindfulness cursussen geeft. Stefan gaf de cursus ( 10 deelnemers,  6 ochtenden) zo positief en zo betrokken dat ik na afloop informeerde of ik naar hem over kon stappen. Dat kon. En zo veranderde ik van psychiater.

Ik voelde mij al heel erg lang overspannen, had veel last van angstklachten en was hierdoor vaak depressief en wanhopig. Mijn vorige psychiater had geen tijd voor gesprekken, vond dat ook weinig toevoegen en gaf het liefst medicijnen om angstklachten en depressie te verhelpen. Stefan niet. Bij Stefan heb ik zo veel geleerd in de vele gesprekken die we voerden. Over mijzelf,  over gedragspatronen die zijn ingesleten vanaf mijn vroege jeugd. Het was vroeger ‘nooit goed genoeg’. Ik leerde mijn eigen gevoel hierover te herkennen en daar ook naar te durven luisteren. Stefan stimuleerde mij vanaf het begin om de verschillende soorten medicatie die ik gebruikte af te bouwen. Dat is voor een groot deel gelukt. Maar voornamelijk is het grote succes van de gesprekken met Stefan dat ik veel zelfbewuster, veel steviger en onafhankelijker van verwachtingen in het leven sta. Geen angst / paniekklachten meer heb. Nooit meer oxazepam gebruik. Samen met mijn gezin weer veel plezier maak en ik veel meer in balans ben. Dat is voor mij, maar ook voor het hele gezin erg fijn.

Ik heb Stefan hier al vaak voor bedankt en zou andere mensen die een goede coach psychiater zoeken hem zeker aanbevelen. Hij weet als geen ander de kern van achterliggende problemen te achterhalen, geeft niet snel op en heeft leuke humor!

 

Vrouw (Echtgenote van de cliënt hierboven)
Enige jaren geleden kreeg mijn man voor de derde keer in zijn leven een burn-out. Rust en ziekteverlof hielpen niet. Hij was veel te moe om te kunnen sporten of andere rustige dingen te doen die hem konden helpen weer een rustig ontspannen hoofd te krijgen. 

Psycholoog, andere psychologe, psychiater, wat hij ook probeerde, het werd niet beter, eerder erger. Mijn man vond op internet een cursus Mindfulness bij Stefan. 

Angstaanvallen, paniekgevoelens, continue onrust, drukte en tinitis in zijn hoofd, waren het gevolg van de burn-outs en het leven was totaal niet leuk meer. Ook het gezin deed zijn best, maar kon niets oplossen. Er moest iets gebeuren.

In de cursus, waar wij samen naartoe gingen, leerden wij Stefan kennen.

Een prettige, intelligente en rustige man die, als het kan, ook nog van een grapje houdt. We hadden al snel vertrouwen in zijn kunnen en mijn man vroeg of hij psychiater wilde worden voor hem. Gelijk vroeg hij of ik mee zou gaan, per slot van rekening wilden we samen heel graag zijn gezondheid verbeteren en het leek een goede stap om de gesprekken samen te voeren. (Daarbij zat ik als het ware erbij. Soms kon ik een onderwerp bekrachtigen of nuanceren. Soms maakte ik wat notities. Dat leek goed te werken en mijn man stelde het zeer op prijs. 

Mijn man was al een hele tijd zo ziek, dat hij soms twijfelde aan zijn eigen antwoorden).

Gelukkig was er plek en het eerste waar we naar keken was de mate van bijwerkingen die mijn man had door zijn (veel te hoge en veel te diverse tegelijk voorgeschreven) medicatie. Overigens vroeg Stefan of mijn man de medicatie zou willen afbouwen, er werd geen druk op hem uitgeoefend. Dat vond hij zelf erg belangrijk. Hij was degene die besloot. Hij moest er achter staan. Stefan adviseerde daarbij. Afbouwen vond mijn man eng, maar hij wilde het graag omdat hij erg veel last had van de bijwerkingen. 

Langzaamaan kregen we inzichten in patronen uit de jeugd. En hoe die hadden doorgewerkt. Al snel was er ook meer dan de helft van de medicatie vanaf. Hoera! 

En kwam er meer rust en ruimte in het hoofd van mijn man. Een bijkomend voordeel: ook ik had veel te leren. In mijn jeugd, waren sommige zelfde foute patronen voorgekomen. Eenzelfde type ouder had eenzelfde soort opvoeding gehanteerd. Met dezelfde onhandige consequenties voor hun kinderen. Verwarrend: zoveel liefde en zorg en toch zoveel ‘schade’ aangericht? 

Inmiddels komen we nog heel sporadisch op gesprek. Sommige laatste kleine dingetjes willen we graag blijven oefenen en zo mogelijk nog verder uitwerken. Het is hard werken, ook voor Stefan, die keihard zijn best heeft gedaan. En altijd is blijven geloven in herstel, nooit opgaf. 

De medicatie wordt nog steeds minder. Heel geleidelijk. Rustig aan. 

Stefan vinden wij als arts betrokken, hij heeft een goed geheugen, oprechte interesse in de mens en vooral uitzonderlijk goed in analyse van wat jij als patient zegt. Wat jouw woordkeuze is en wat hij daaruit kan afleiden. Dat hielp ons vaak verder. Het is een soort samenwerken. Gelukkig heeft mijn man ook nooit opgegeven. Nu bleek dat doorzetten ook een goede en sterke kant te hebben! En zo zijn wij, dankzij deze therapiegesprekken met Stefan, weer in een gezond gelukkig leven beland. Tsja…. Wat moeten we daar nog meer over zeggen? 

Bedankt….. dat is zeker op zijn plek. 

 

Vrouw (50)
Op een bepaald moment liep ik behoorlijk vast in mijn leven. Ik had geen idee hoe ik verder zou moeten en voelde mij verdwaald in mijn eigen leven. Dat was het moment waarop ik besloot dat ik coaching en gesprekken nodig had. Via internet vond ik die mogelijkheid bij Stefan. Dat ik vrijwel direct terecht kon was een enorm pré en ook zijn achtergrond als psychiater sprak mij aan. Ik had er op dat moment niet aan moeten denken om maanden te hebben moeten wachten. 

Door de heldere vragen van Stefan kwam al relatief snel boven water dat mijn huidige vastlopen te maken had met bepaalde terugkerende thema’s in mijn leven. In elk gesprek kwamen we een laagje dieper en kreeg ik zicht op dingen die ik zelf niet boven water had kunnen halen. Stefan gaat daarbij de noodzakelijke confrontatie niet uit de weg. Zijn stijl is confronterend en empathisch tegelijk. De betrokkenheid en empathie van Stefan voelt als echt, waardoor ik mij veilig voelde en er ook ruimte was voor het uiten van verdriet. Stefan benadert de situatie heel open, waardoor je de mogelijkheid hebt om het aantal en frequentie van de gesprekken in te vullen naar eigen behoefte. Zelf vond ik het prettig om na elk gesprek weer even tijd te hebben om dingen te laten bezinken en overdenken. In niet zo heel veel gesprekken, acht in totaal, ben ik een stuk verder gekomen. 

Ik ben er nog lang niet, maar heb wel bagage en gereedschap gekregen die ik in de dagelijkse praktijk verder kan gaan toepassen. De gesprekken met Stefan heb ik nu afgesloten, maar ik weet dat ik op ieder moment de draad weer kan oppakken als ik dat nodig heb. Mocht ik weer vastlopen in mijn leven dan zal ik alle moeite doen om weer bij Stefan terecht te kunnen. Ik kan hem ook van harte aanbevelen aan anderen. Het mooiste wat Stefan mij heeft gegeven is dat ik nu weet dat je bepaalde dilemma’s in je leven echt kan aanpakken, zodat je weer verder kan. Stefan heeft me echt geholpen.

 

Man (eind 20)
Ik kwam bij Stefan via de website met aanbevolen literatuur. Een groot deel van deze literatuur had ik recentelijk gelezen waardoor mijn interesse in spreken met een psychiater/therapeut was gewekt.

Omdat ik geen specifieke medische klachten had hebben we gekozen voor een coachingsgesprek. Na het eerste gesprek hebben we gekozen om nog een afspraak te maken. In deze twee gesprekken heb ik een veel duidelijker antwoord op veel van mijn vragen gevonden. Daar ben ik Stefan dankbaar voor.

Stefan hielp goed door de juiste vragen te stellen, door door te vragen en ook juist een stilte te laten vallen wanneer ik tot een inzicht kwam of wanneer een inzicht emoties los maakte.

Een waardevolle ervaring, die ik iedereen die daartoe geïnteresseerd is kan aanbevelen.

 

Vrouw (midden 40)
Stefan heeft mij met succes begeleid bij de afbouw van een antidepressivum, dat ik jarenlang gebruikte. De gevoelens, die daarbij vrij kwamen uit het verleden – rouw en boosheid  – kon ik door zijn gerichte vragen en empathie verwerken.

Voorlopig ben ik klaar met de therapie. Maar ik ben blij met het idee dat ik in de toekomst zo nodig op hem kan terugvallen.
Dank je wel, Stefan!

 

 

Man (begin 20)
Stefan draagt actief bij aan het maken van een concreet en helder beeld van persoonlijke problematiek. Zijn empathie en directe communicatie hebben tot gevolg dat hij doorvraagt als daar aanleiding voor is en stiltes laat vallen als een moment van bezinning gewenst is. Gedurende de gesprekken waarin verschillende onderwerpen worden besproken maakt Stefan met dezelfde betrokkenheid de omschakeling naar een ander gespreksonderwerp.

Dit alles lijkt vanzelfsprekend bij elke psychiater, Stefan brengt het ook echt in praktijk tot uitvoer.

 

Vrouw (midden 20)
Ik heb Stefan ervaren als een zeer betrokken, intelligente en fijne psychiater. Hij leek dwars door mij heen te kijken en dat was precies wat ik nodig had. Zijn directheid en open houding maakte dat ik mij zeer op mijn gemak voelde. Stefan zorgt ervoor dat je jezelf en je eigen ontwikkelingsproces sturing geeft waarbij hij je ontzettend goed ondersteunt en handreikingen biedt. Ook het regelmatig samen reflecteren op je eigen handelen, denken en het proces waar je in gaat of zit heb ik als zeer prettig ervaren. Ik kijk terug op een reeks van hele fijne gesprekken met een psychiater die er alles voor in huis (en hart) heeft om je goed te kunnen begeleiden.

 

Vrouw (begin 40)
Dan is er daar het moment dat iemand je het advies geeft eens met een psychiater te gaan praten. Ik? Dat is toch alleen voor mensen die echt niet functioneren? Een psychiater, het was een eng idee.

Wat me trof toen ik voor de eerste keer met Stefan om de tafel zat, is dat een psychiater ook maar een mens is. In Stefan zijn geval een mens met empathie, scherp inzicht en gelukkig ook humor.

Stefan weet een goede balans te vinden tussen je confronteren en geruststellen. De gesprekken waren prettig en Stefan heeft mij in een relatief korte periode geholpen alles weer in perspectief te krijgen.

Wat ik zeer waardeer is dat Stefan open staat voor op- en aanmerkingen.

 

Vrouw (midden 40)
Beste Stefan,

Via de huisarts werd ik doorverwezen naar u om te zien of we samen mijn “leven” weer op de rit konden krijgen. Na een kort telefonisch overleg konden we al snel een afspraak plannen en via uw site vulde ik de vragenlijsten in.

In deze korte aanloop was er voor mij een ding heel belangrijk. Het verleden met vele ups en downs en de eerdere hulpvragen bij andere instanties mochten niet het gespreksonderwerp worden. Uitgangspunt was mijn boosheid over het feit dat ik opstaande voet ontslagen was en vastliep in sociaal en emotioneel vlak. En geen idee waarom.

Nou ik kan iedereen aanbevelen om met Dhr. Kapitany om de tafel te zitten als er psychisch hulp nodig is. Hoe duidelijk was mijn vraag en hoe goed kon Dhr. Kapitany deze steeds weer herhalen. Hier gingen wel enige maanden overheen met een wekelijks gesprek. Maar zijn werkwijze is direct en duidelijk. In zijn gesprekken komt regelmatig een tegenvraag ”vindt je het gesprek goed? of Vind je dit een goed onderwerp? Heb je er wat aan?” Tja en dan kom je langzaam jezelf goed tegen, heftig, pijnlijk en confronterend maar samen kwamen we er doorheen. Kapitany begreep mijn vraag en wist daarmee mijzelf te laten zoeken, te accepteren en te verwerken. Echt super blij ben ik en ja het was een goed gesprek, keer op keer.

 

Man (midden 40)
In de loop der jaren ben ik bij meerdere geestelijk hulpverleners in therapie geweest. Allen hebben uiteraard zo hun eigen persoonlijkheid en zwaartepunten in de therapie.

Stefan heeft het vermogen echt en met aandacht te luisteren. Hierdoor kon hij feilloos refereren aan eerdere gesprekken, hij herinnerde zich m’n uitspraken vaak beter dan ik zelf. In combinatie met zijn intelligentie en analytisch vermogen wist hij verbanden te leggen. Opvallend hierbij vond ik zijn scherpzinnigheid. Zo bleken ogenschijnlijk kleine, terloops door mij vertelde zaken van groter belang dan ik verwachtte.
Stefan kan confronterend zijn door zijn integriteit en onomwonden taalgebruik. Niet de hulpverlener die je een aai over je bolletje geeft of zaken in bedekte termen mededeelt. Maar Stefan geeft zijn mening en feedback wel oprecht. Meestal was ik het wel, maar ook niet altijd 100% eens met zijn conclusies en observaties. Dat hoeft ook niet.
Ik denk juist dat het de ongezouten observaties zijn die ik het meest waardeerde in Stefan en die mij aan het denken heb gezet over mijzelf.
Niet iemand die doet wat je wilt, maar die uit overtuiging doet wat goed voor je is.

 

Vrouw (50)
Wat ik erg prettig vond aan de gesprekken met Stefan is dat hij zich niet af laat leiden door allerlei verhalen of omtrekkende bewegingen: hij legt de vinger op de zere plek en blijft bij de kern. Voor mij vaak verwarrend, soms pijnlijk, maar uiteindelijk vooral verhelderend en helend. Hij is transparant over wat hij denkt en doet en is direct in zijn communicatie, en dat maakt hem voor mij tot een veilige gesprekspartner: je weet precies wat je aan hem hebt. Een vakman!

 

Moeder (eind 40)
Na een lange zoektocht voor mijn zoon naar goede begeleiding en de juiste psychiater die zou kunnen helpen bij hoe te handelen bij de stoornis van onze zoon (autisme en angststoornis). De situatie thuis was zeker niet goed te noemen en vrijwel niet meer houdbaar. Met de inzet van Stefan en hoe hij met onze zoon contact heeft gelegd is er veel vooruitgang geboekt. In het begin was de ondersteuning mogelijk via gesprekken door Stefan met mij als moeder, zodat ik mijn zoon goed kon begeleiden. Ook omdat Robin er nog niet open voor bleek te staan. Ook gesprekken met de begeleidsters en ons als ouders waren hiervoor nodig. Daarna stond mijn zoon er meer voor open en kwamen de gesprekken op gang. En respect voor Stefan, want de kracht van Stefan is dat hij geen woorden in je mond legt, maar je zelf of in dit geval mijn zoon, te laten inzien waar je mee bezig bent en waarom sommige dingen niet ‘normaal’ zijn. Na 2 jaar was er al veel vooruitgang geboekt. En in de 3 jaren daarna ging het steeds beter en kwam er motivatie bij mijn zoon en ging hij meewerken en zag je de vooruitgang in zijn dagelijks leven. Maar na 5 jaar was mijn zoon zover dat hij geen begeleiding meer nodig had vanuit Stefan en hij zelfs aan een opleiding is begonnen en zijn rijbewijs heeft gehaald. Nu is er kans voor mijn zoon op een mogelijkheid voor zelfstandig wonen met weinig begeleiding in plaats van beschermd begeleid wonen, wat 5 jaar geleden de enige optie leek voor de toekomst. Stefan heeft mij enorm geholpen hoe om te gaan met mijn zoon, in kaart te brengen wat er nodig zou zijn. Mijn zoon heeft hij laten inzien dat het niet goed was hoe hij bezig was, niet gezond en ook niet goed voor het gezin. Nu staat mijn zoon er ontzettend goed voor en dat is te danken aan de inzet / begeleiding van Stefan richting mijn zoon, maar ook richting mij als moeder.

Stefan bedankt! Je bent precies op het juiste moment in ons leven gekomen en veel van de toekomst die we nu zien is aan jou te danken. Wie had gedacht dat mijn zoon weer op straat zou gaan lopen, de hond uitlaten, naar verjaardagen gaan en leren tegen de drukte te kunnen, een opleiding te gaan volgen via een speciaal instituut en zelfs zijn rijbewijs heeft gehaald. Mijn zoon heeft een toekomst waarvan we nooit hadden kunnen dromen. 

 

Vrouw (midden 40)
Het is toch nog goed gekomen. Vertrouwen heb ik er altijd in gehad, tijd was nooit belangrijk maar alleen kon ik ’t niet. Gelukkig zijn er mensen zoals jij. Iedere keer opnieuw om de tafel, bouwen en soms ook afbreken. Afwegen wat goed voelt en wat ik niet wil. Grenzen stellen in uitersten in hoog en laag. De middenweg gevonden en acceptatie dat daarbij medicatie toch een goed hulpmiddel is. Nog steeds heb ik zelf de touwtjes in handen. Dat voelt goed daar kan ik mee verder. Ik kan tegen een stootje en vooral heb ik veel plezier in mezelf terug gevonden. Blijf je dankbaar voor de tijd en hulp die je me hebt gegeven en dat ik nu schrijvend in de camper aan de pier van Staffin op Isle Sky kan genieten van de schoonheid van het landschap. Als je ’t maar wilt zien……..

 

Vrouw (midden 50)
De psychiater Stefan Kapitany is betrokken en heeft kennis van zaken. De gesprekken met hem waren voor mij zeer waardevol.

 

Man (midden 50)
Toen ik bij dhr. Kapitany in behandeling kwam, was ik op mijn werk uitgevallen door chronische pijnklachten. Dat duurde al een jaar zonder verbetering en ik zag zelf geen mogelijkheden meer om daar een positieve draai aan te geven nadat enkele operaties, pijnstilling en andere medicatie niet hadden geholpen. Kort gezegd was ik aardig vastgelopen in mijn werk, maar ook in mijn gezinsleven en andere sociale contacten.

De behandeling die ik ruim een jaar gevolgd heb bestond uit gesprekken die soms 1 keer per week maar ook eens in de twee weken hebben plaatsgevonden.

Als ik nu terugkijk zijn er in de gespreken verschillende zaken aan de orde gekomen. Het is veel gegaan over het accepteren van de pijn. Wat ik ook deed en liet doen, had de pijn eigenlijk alleen maar erger en steeds bepalender gemaakt voor mijn leven als geheel. Dat klinkt nu misschien heel simpel, maar bleek met heel veel te maken te hebben. Niet alleen met mijn inadequate manier van omgaan met de pijn, maar ook waarom dat bij mij zo gelopen is (persoonlijkheid) en wat het allemaal teweeg heeft gebracht (“bestrijden van pijn maakt meer kapot dan je lief is”). Het ging dus niet alleen om acceptatie maar ook het ontdekken van je eigen valkuilen en het doorzien van de situatie waar je in terecht bent gekomen. Er anders mee omgaan bleek dan ook niet alleen het accepteren van de pijn te zijn, maar ook een beetje opnieuw beginnen met je leven. En nu snap dat dat niet lukt door te blijven najagen wat je niet meer kunt, maar dat je moet beginnen bij wat echt belangrijk is; je eigen gezondheid en je gezin.

Ik heb de behandeling van dhr. Kapitany als zeer prettig ervaren. Hij is aardig en respectvol, maar als het nodig is ook direct en consequent. Gedurende de behandeling bekeken we steeds met elkaar wat het vervolg was. Na elk gesprek (waarbij soms ook mijn partner aanwezig was) had ik handvatten om verder mee te gaan. En achteraf gezien waren het de puzzelstukjes van hetgeen ik hierboven beschreven heb.

 

Vrouw (midden 40)
Ik heb de afgelopen 2 jaar de gesprekken als zeer prettig ervaren. Door kritisch en een doortastende manier van begeleiden heeft Stefan mij veel inzichten gegeven in mijzelf. Ik ga met een gerust hart stoppen met de therapie.

 

Man (eind 40)
Gevoelens van seksuele aard kunnen je zodanig dwars zitten dat je er enorm onzeker van wordt en je er hierdoor minder van kan genieten.

Door de gesprekken met Stefan kregen deze gevoelens opnieuw een acceptabele plek in mijn leven en konden we vervolgens helder krijgen wat er nog meer speelde.

In het ontrafelen is Stefan zeer goed, oorzaak en gevolg worden helder en krijgen hierdoor hapbare proporties. Stefan voorkomt zoveel als mogelijk om zelf oplossingen aan te dragen, hij laat mij er zelf mee komen, maar hij kan ook zeker als coach meedenken.

Hiermee is niet alles ook gelijk opgelost, waarschijnlijk kan dit ook niet. Maar ik voel me voor nu sterk genoeg om het verder zelf op te pakken en dat is voor nu wel een goed resultaat.

We hebben afgesproken om zo nodig een coachingstraject in te zetten, als het zo ver komt wil ik deze ook graag met Stefan doen.

 

Vrouw
Wat ik als prettig heb ervaren is dat Stefan vóóraf duidelijkheid gaf over de financiële consequenties.

Bij het eerste gesprek kwam medicatie ter sprake waarbij de keuze geheel aan mij werd overgelaten zonder enige dwang; verder maakte zijn rustige benadering het voor mij gemakkelijk mijn problematiek te verwoorden en eens van alle kanten te bekijken/los te laten.

 

Man:
In een lastige periode hoofd- en bijzaken onderscheiden was mijn uitdaging.

Waarbij ik op verschillende fronten, persoonlijk, relatie thuis, kinderen en werk behoorlijk vast liep.
De vragen en gesprekken hielpen mij om mij te helpen mijn gedrag te veranderen.
Inzichten hoe ik zelf weer een richting aan mijn leven kon geven, waren in de gesprekken de boventoon.
Zelf wilde ik niet terug naar mijn jeugd maar toch heeft het mij geholpen mijzelf in verhouding tot anderen beter te leren kennen.
Daar wil ik Stefan voor bedanken.