Ga naar de inhoud

Ontpillen, David van Bodegom

David van Bodegom (1978) is opgeleid als arts en historicus en werkt als verouderingswetenschapper bij Leyden Academy. Tevens is hij hoogleraar Vitaliteit in een verouderende populatie bij de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC en begeleidt hij verschillende promovendi op het gebied van gezond en vitaal verouderen, peercoaching, veroudering in internationaal perspectief, demografie van onze stijgende levensverwachting en de kosten van ouderenzorg.

 

ONTPILLEN
(Overgenomen van www.davidvanbodegom.nl/ontpillen)

Naarmate we ouder worden gaat er steeds meer in ons lijf haperen. Veel (ouderdoms)kwalen zijn goed te bestrijden met een gezonde levensstijl, maar veel vaker dan nodig is grijpen we naar pillen. Te hoge bloeddruk? Pillen voor de bloeddruk. Te hoog cholesterol? Pillen om het cholesterol te verlagen. Te hoge bloedsuikers? Pillen om de suikers weer in het gareel te krijgen. Het zijn medicijnen die de symptomen onderdrukken maar het onderliggende probleem niet aanpakken. In dit boek helpt arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom ons om te ‘ontpillen’. Hoe hou je zelf je botten sterk, je maagzuur in bedwang en je darmen gezond? Slaap je beter als je meer sport? Kun je je hersenen trainen? Wat kun je doen om erectiestoornissen te voorkomen? Ontpillen helpt je je lijf beter te begrijpen en laat zien hoe je zonder medicijnen en met aanpassing van je levensstijl langer gezond kunt blijven.
“Een indringende oproep van een bevlogen dokter die zijn witte jas uittrekt. In plaats van pillen schrijft hij acties voor om zelf greep te krijgen op het eigen lijf. Geen hypes maar wetenschappelijk onderbouwde uitzichten om langer gezond te blijven.”
Rudi Westendorp, hoogleraar en auteur ‘Oud worden zonder het te zijn’