Ga naar de inhoud

De zeven pijlers van een goede relatie

 

John Gottman (1942) wordt algemeen beschouwd als een van de meest vooraanstaande psychologen op het gebied van partnerrelaties. Hij is professor emeritus bij de Universiteit van Washington. Hij is auteur van ruim 200 academische artikelen en ongeveer 40 boeken op het gebied van partnerrelaties.

“De zeven pijlers van een goede relatie” is al weer uit 1999, maar heeft nog niets aan actualiteit ingeboet. Gottman beschrijft in dit boek wat een goede partnerrelatie inhoudt; en hoe een goede partnerrelatie zich onderscheidt van partnerrelaties die waarschijnlijk verbroken zullen worden. Ook ontzenuwt hij een aantal mythes op het gebied van partnerrelaties. Het origineel in het Engels kan je hier gratis downloaden.

In dit artikel bespreekt hij samenvattend de componenten van een goed huwelijk.

Zijn visie op wat een goed huwelijk onderscheidt van een huwelijk dat vermoedelijk niet zal standhouden, bespreekt hij ook in het filmpje hieronder:

 

John Gottman schreef ook een bijzonder verhelderend en aanbevelenswaardig boek over de interactie tussen mannen en vrouwen: The Man’s Guide to Women. Het is helaas niet vertaald in het Nederlands.