Meteen naar de inhoud

Ver van de boom: als je kind anders is

 

Het boek Ver van de boom: als je kind anders is is een New York Times bestseller. Het telt ruim 1000 pagina’s. Het is mijn ervaring dat je dit boek willekeurig op elke bladzijde kan openslaan en toch onmiddellijk gegrepen kan worden door de inhoud. Het gaat over families waarbinnen kinderen waren geboren die anders waren. Zoektochten worden beschreven van mensen naar betekenis, identiteit en naar verbinding met anderen. In dit boek wordt voelbaar hoe pijnlijk dingen kunnen zijn, maar ook wat hoop, geloof en liefde kunnen betekenen. Wie verder wil komen met acceptatie van zichzelf en anderen, heeft aan dit boek een grote hulp en troost.

Andrew Solomon heb ik over deze thema’s zien en horen spreken op een groot internationaal psychiatrie-congres in 2014.  “Ieder moet zijn eigen kruis dragen…” zei hij en voegde er aan toe: “maar sommigen dragen een groter kruis dan anderen.” Je kon merken dat deze man wist waarover hij sprak.

Andrew Solomon heeft naast dit boek ook nog een ander aanbevelenswaardig boek geschreven: “demonen van de middag”. Dit boek gaat over depressiviteit in het algemeen en zijn eigen depressiviteit in het bijzonder. Vrijwel alle aspecten van depressiviteit, waaronder de behandeling ervan, worden op interessante en leerzame wijze behandeld. Het is ook troostrijk voor de mensen die lijden of hebben geleden onder deze problematiek.

Via deze link hoor je Andrew Solomon spreken voor een publiek, waarbij ook zijn boek ‘Ver van de boom’ ter sprake komt.